Utredningen presenterades under fredagen av Karin Wanngård (s) finansborgarråd och Emilia Bjuggren (s) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd tillsammans med Jesper Ackinger, ansvarig för utredningen på stadsledningskontoret.
En av slutsatserna i utredningen är att den olympiska rörelsens nya strategi, Olympic Agenda 2020, stämmer väl överens med Stockholms ambitioner om social, ekonomisk, miljömässig och demokratisk hållbarhet. Olympic Agenda 2020 innebär också ett ökat stöd från IOK, både i ansökningsprocessen och i genomförandet.
– Utredningen visar att Stockholm, tillsammans med de medarrangerande kommunerna, har en god möjlighet att skapa ett framåtblickande olympiska vinterspel, där fokus ligger på att förena ett sport- och publikevenemang av yppersta klass med ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Det säger Karin Wanngård (s) finansborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.
– Vi har god kapacitet gällande infrastruktur och moderna anläggningar för vintersport. De investeringar som krävs gäller sporter där det finns en efterfrågan och stort motionsintresse som skridskohall och anläggning för längdskidåkning. Ett Paralympics ger dessutom möjligheter att stärka tillgängligheten i stadens idrottsanläggningar. Det skulle göra investeringarna till en naturlig del i en långsiktig idrotts- och folkhälsostrategi, säger Emilia Bjuggren (s) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd.
Vad vill Stockholm?
• Visa upp Stockholm och Sverige, stärka attraktionskraften, möjligheterna för svenskt näringsliv och locka fler besökare.
• Skapa ett evenemang för och med stockholmarna.
• Främja innovativa lösningar.
• Stärka breddidrotten och folkhälsan i Sverige.
• Genomföra ett i alla delar hållbart vinter-OS och Paralympics.
Korta fakta om utredningen om Stockholms möjligheter att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026
- Olympic Agenda 2020 innebär mer fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet samt ökat stöd från IOK till värdstaden.
- Vinter OS pågår i 14 dagar under preliminärt februari 2026 och består av cirka 100 discipliner
- Paralympics pågår under 10 dagar i preliminärt mars 2026 och består av 20 discipliner i sju sporter.
- Genomförandebudgeten omsluter cirka 13,6 miljarder kronor, varav Internationella Olympiska Kommittén bidrar med 6,7 miljarder kronor.
- Förslaget bygger på att två tredjedelar är befintliga anläggningar och att Stockholms stad investerar ca 2,5 miljarder kronor i nya idrottsanläggningar.
- De nya anläggningar som byggs beräknas ha ett stort efterbruksvärde för regionens invånare: Hammarbybacken, Flottsbro, Gubbängen och Tullinge.
- Förslaget bygger på att cirka 80 procent av tävlingarna genomförs i Stockholm, Botkyrka och Huddinge samt att samtliga alpina grenar med en fallhöjd på 110 meter eller mer genomförs i Åre och att tävlingarna i backhoppning och nordisk kombination genomförs i Falun.
- Friends Arena föreslås för invigning och avslutning.
- Stadion för Aerials och Big air.
- Stockholm Live (Ericsson Globe, Tele2) för ishockey, shorttrack, konståkning och kälkhockey (paralympics).
- Hammarbybacken föreslås för halfpipebob, rodel, skeleton, parallellslalom och nationstävling.
- Årstafältet föreslås som OS-by.
- Gubbängens IP för Speedskating, curling och rullstolscurling (paralympics).
- Flottsbro föreslås för Puckelpist.
- Hamra eller Rudan föreslås för längdskidor och skidskytte samt längdskidor och skidskytte för paralympics.
- 2 miljarder tv-tittare från 160 länder beräknas titta på OS.
Läs mer om stadens utredning på stockholm.se/vinterspelen2026.
Läs även mer här!