Här låter vi det administrativa och logistiska förbli orört och fokuserar istället på skala och kapacitet. Sverige är hem till en rad arenor stora nog att husera de riktigt maffiga eventen. Deras kapacitet varierar beroende på event och är hem till olika lag och sporter. Dessutom byter de namn lika ofta som vädret slår om i April. Det är inte lätt att ha koll. Därför har vi sammanställt en enkel lista.
Strawberry Arena – Sveriges största arena
Publikkapacitet (sport): 50 000
Kapacitet (konsert, max): Upp till ca 65 000 (med ståplatser på planen)
Invigd: 2012
Plats: Solna, strax norr om centrala Stockholm
Strawberry Arena är Sveriges nationalarena i fotboll och hemmaplan för både det svenska herrlandslaget och AIK. Den som är någorlunda insatt i fotboll vet hur viktig denna arena har varit för svenska fotbollsmatcher, inte minst för herrlandslaget. Allt som oftast presterar man på hemmagräset och några av de finaste fotbollsstunderna i modern tid kommer härifrån. Bettingbolag som D-bet känner väl till den svenska styrkan på Strawberry Arena och ställer ofta upp dem som favoriter, oavsett starka motstånd.
Arenan stod färdig 2012 och ersatte då den klassiska Råsunda stadion, som tidigare hade varit nationalarenan sedan 1937. Med sina 50 000 sittplatser vid fotbollsmatcher (och upp mot 65 000 vid konserter) är Strawberry Arena den största arenan i landet totalt sett.
2. Ullevi – Sveriges konserthem
Publikkapacitet (sport): ca 43 000
Invigd: 1958
Plats: Göteborg
Ullevi invigdes inför VM i fotboll 1958 (där Sverige som bekant tog ett historiskt silver) och är en av Sveriges mest anrika arenor. Förutom att vara hemmaarena för olika landskamper i fotboll och friidrottstävlingar (bland annat friidrotts-EM 2006) är Ullevi också känt för sina rekordstora rock- och popkonserter. Här har exempelvis Bruce Springsteen, Iron Maiden, Coldplay, Håkan Hellström och många fler slagit publikrekord. Vid konserter kan kapaciteten utökas avsevärt om planen används för ståplatser, upp mot 70 000 åskådare totalt.
3. 3Arena – Hammarby och Djurgårdens hemvist
Publikkapacitet (sport): ca 30 000
Kapacitet (konsert, max): Upp till ca 40–45 000
Invigd: 2013
Plats: Johanneshov, södra Stockholm
Gamla Tele2 Arena, numera 3Arena, är hemvist för fotbollsklubbarna Hammarby IF och Djurgårdens IF, vilket respektive lag inte är särskilt nöjda över. Arenan är modern med ett skjutbart tak och dess läge i direkt anslutning till Globen-området gör den till en självklar plats för såväl fotbollsmatcher som stora konserter.
4. Avicii Arena – Sveriges mest ikoniska arena
Publikkapacitet (ishockey/multisport): ca 13 850
Kapacitet (konsert, max): ca 16 000
Invigd: 1989
Plats: Johanneshov, södra Stockholm
Avicii Arena, som fram till 2021 var känd som Ericsson Globe eller Globen, är en av världens största sfäriska byggnader och har länge varit en ikon i Stockholms stadsbild. Här arrangeras ishockeymatcher, konserter, melodifestivalfinaler (innan finalen flyttade till Friends/Strawberry Arena) samt andra inomhusevenemang. Akustiken är inte optimal, men arenan är ikonisk.
5. Eleda Stadion (tidigare Swedbank Stadion)
Publikkapacitet (fotboll): ca 22 500
Invigd: 2009
Plats: Malmö
Eleda Stadion är Malmö FF:s hemmaarena sedan 2009 och ligger granne med gamla Malmö Stadion. Anläggningen är modern och byggdes för att möta kraven från både allsvenskt spel och internationella matcher i UEFA-sammanhang.
6. Malmö Arena
Publikkapacitet (ishockey): ca 12 600
Kapacitet (konsert, max): upp till ca 15 500
Invigd: 2008
Plats: Hyllie, Malmö
Malmö Arena är en av Sveriges modernaste inomhusarenor och hemmaplan för ishockeylaget Malmö Redhawks. Arenan kan snabbt ställas om för konserter, ishockey, handboll, evenemang som Melodifestivalen och andra stora tv-produktioner. Malmö Arena har dessutom stått värd för internationella arrangemang som ishockey-VM och Eurovision Song Contest (semifinalerna 2013).
7. Scandinavium
Publikkapacitet (ishockey): ca 12 044
Kapacitet (konsert, max): upp till ca 14 000
Invigd: 1971
Plats: Göteborg
Scandinavium är en klassisk multisportarena och har genom åren varit en självklar plats för ishockeymatcher (Frölunda HC spelar här), inomhusfotbollsturneringar, handbollslandskamper och stora konsertturnéer. Arenan är en central del av det så kallade Evenemangsstråket i Göteborg, där även Ullevi och Svenska Mässan ligger i närheten.
8. Gamla Ullevi
Publikkapacitet (fotboll): ca 18 416
Invigd: 2009
Plats: Göteborg
Gamla Ullevi är huvudarena för Göteborgs lokala fotbollslag som IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS, samt Sveriges damlandslag i fotboll. Den ersatte den ursprungliga arenan med samma namn som byggdes 1916. Den nuvarande arenan är toppmodern och anpassad för både allsvensk fotboll och internationella damlandskamper.