– Nu verkar alltfler inse att trä, som förnybart material, är snabbspåret mot en ljusnande framtid, säger Anna Ryberg Ågren, direktör på branschorganisationen Svenskt Trä.
Minister besökte mässan
Ett särskilt besök från landsbygdsminister Peter Kullgren lyfte mässans betydelse för Sveriges strategiska satsning på skogs- och träindustrin.
– Som landsbygdsminister är det därför både viktigt och givande att delta på Trä & Teknik, säger Kullgren.
– Under mässan hade jag många bra samtal. Det var inspirerande att se allt vi producerar i Sverige och alla de innovationer som sker.
Internationellt inslag med delegation från Östafrika
Årets Trä & Teknik hade också ett stort internationellt inslag, med en delegation från Östafrikas träindustri och byggsektor som besökte mässan.
– Syftet var att visa upp den svenska träförädlingsindustrin. Delegationen och ambassadören gick runt och pratade med utställare en hel dag, skapade kontakter och höll även ett uppskattat seminarium, berättar Jan Nilsson, affärsansvarig för Trä & Teknik.
Arkitekturen i fokus
Ett nytt initiativ för 2024 var samarbetet med Tidskriften Arkitektur, som skapade en plattform för arkitekter att diskutera framtiden för träbyggande.
– Det blev mycket uppskattat. Ett 30-tal arkitekter fyllde scenen under en förmiddag och fick en mängd åhörare, säger Jan Nilsson.
Woodlife Sweden, en utställning om träarkitektur, design och hållbar stadsplanering, var en annan höjdpunkt på mässan. Besökare fick även chansen att delta i ett exklusivt studiebesök på World of Volvo, vilket var fullbokat.
Föreläsning om klimatutmaningar
Ett av de mest besökta seminarierna hölls av Paul Brannen, företrädare för European Woodworking & Sawmill Industries. Han lyfte fram vikten av att bygga mer i trä för att minska byggsektorns påverkan på klimatet.
– Han talade mycket engagerat om varför vi måste bygga mer i trä. Eftersom byggnationer står för 40 procent av världens CO2-utsläpp var hans budskap tydligt: vi måste förändra hur vi bygger. Annars riskerar vi att gå mot en klimatkollaps, säger Jan Nilsson.
Utställarnas röster
Anna Ryberg Ågren, direktör, Svenskt Trä: ”Mitt intryck är att det var högt tempo, speciellt dag två och tre. Trots att mässan sammanföll med älgjakten i Norrland – som är viktig för våra medlemmar. Vårt uppdrag är ju att sprida kunskap och trä, träprodukter och träbyggande. Det gör vi effektivt på Trä & Teknik, där vi möter byggsektorns aktörer och andra målgrupper. Vi hade många givande samtal i montern. Med de klimatutmaningar vi står inför verkar alltfler inse att trä, som förnybart material, är snabbspåret mot en ljusnande framtid.”
Martin Groder, Felder: ”För oss är det viktigt att vara med på den vackra Trä & Teknik-mässan i Göteborg varje gång, för att möta kunder i Skandinavien. Intresset för våra CNC-maskiner har ökat kraftigt, jämfört med för två år sedan. Vi har fått många intressanta leads på årets mässa och är mycket nöjda.”
Claes Otterbeck, VD, L.O.A.B.: ”Vi levererar högkvalitativa maskiner och maskinsystem, främst till sågverk och träbearbetning. Till exempel datortomografer för stockar som gör det möjligt att se in i stocken, bearbeta den med millimeterprecision för att kunna utnyttja den maximalt. På årets Trä & Teknik har vi fått flera leads och till och med gjort en affär på 2,6 Mkr direkt på mässgolvet, vilket är ovanligt.”
Besökarnas röster
Dan Svantesson, produktchef, Epos Träindustri: ”Utbudet här på mässan är intressant, bra överblick! Jag är främst här för att titta på såglinjer. Vi står vid ett vägskäl och överväger att investera.”
Clara Conte, produktdesigner, Martin Björnson AB: ”En väldigt inspirerande mässa! Vi har åkt hit för att titta både på trämaterial och hyvlar. Jag har sett många nya saker som jag inte visste fanns!”
Blick mot framtiden
Trä & Teknik 2024 avslutades på topp och planeringen inför nästa mässa, som äger rum 25-28 augusti 2026, är redan igång. En viktig nyhet är att datumen har koordinerats för att inte krocka med älgjakten i Norrland.
– Vi har säkerställt att den mässan, liksom alla kommande, inte kommer att krocka med älgjakten, försäkrar Jan Nilsson.