Samtidigt lever många av dessa studenter sina bästa liv, där de får chansen att trots denna ”enkla” vardag tar till vara på livet till max. Det festas, man umgås, det studeras och man ägnar sig åt roliga aktiviteter ihop som att bygga studentplakat.
Vad man däremot ser är att den psykiska ohälsan bland studenter ökar. Att leva så enkelt och ha fullt schema de flesta dagar i veckan, kombinerat med att väldigt många känner press och stress, leder till att psykisk ohälsa är väldigt vanligt förekommande bland just studenter. Till detta finns det även ett flertal andra faktorer som påverkar.
Fyra anledningar till ökande psykisk ohälsa bland studenter
Enligt den avhandling som gjordes av Fred Johansson, som vill få svar på vilka olika faktorer som till stor del har en så pass stor negativ påverkan på studenterna och deras psykiska välmående, finns det framförallt några faktorer som man har kunnat se tydliga kopplingar till. Dessa är bland annat sömn, prokastinering och sexuella trakasserier.
Att man valt att kolla på hur just dessa faktorer kan sammankopplas till den ökande psykiska ohälsan bland studenter beror på att man tycker att det har skett en hel del förändringar inom just dessa aspekter under de senaste åren. Genom att ställa frågor till studerande via frågeformulär, där studenterna fick fylla i om de haft några upplevelser kopplade till de olika faktorerna, kunde man få svar på eventuella samband.
Dålig sömn och prokrastinering kan ha stora negativa effekter på hälsan
Efter att man genomfört dessa undersökningar kom man fram till att samtliga faktorer på ett eller annat sätt kunde kopplas till den ökande psykiska ohälsan bland studenter. De faktorer som dock främst sågs ha en mycket negativ effekt på de studerandes välmående var dålig sömn och prokrastinering.
Den dåliga sömnen är framförallt något man ska se upp för då det i sin tur kan bidra till att andra riskfaktorer förstärks, så som effekten av att känna sig ensam och att börja missbruka alkohol. Det visar sig även att många som lider av ångest- och depressionssymptom på ett eller annat sätt prokrastinerar.
Covid-19 hade inte lika stor påverkan som man kunde tro
Något som däremot var väldigt förvånande var att man enligt denna undersökning om psykisk ohälsa bland studenter inte kunde se något tydligt samband med att det försämrade välmående hos många studerande inte tycks ha påverkats särskilt mycket av pandemin. Det vill säga, till skillnad från vad man trodde.
Att många däremot drömmer om att studera utomlands och att en sådan tid i livet kan göra enormt mycket för såväl den personliga utvecklingen och välmåendet som för karriärsutvecklingen finns det mycket som talar för.
Trots att många studenter som planerat att ta sig iväg till andra länder för utlandsstudier inte fick hindrades i att göra det just under pandemin verkar det alltså inte som att sådana förhinder haft allt för stor påverkan i den psykiska ohälsan. Det åtminstone inte under de första månaderna, och inte av den specifika anledningen.
Prioritera att ta hand om sig själv
För att inte riskera onödiga långvariga konsekvenser och svårarbetande beteendeeffekter av tiden som student är det viktigt att prioritera sin hälsa lite extra. Att se till att sova bra, inte stressa för mycket men ändå sköta sina uppgifter på rätt sätt, umgås med bra människor, göra sådant man mår bra av och tycker är kul, och helt enkelt ta hand om både kropp och själ kommer vara nyckeln till att studietiden blir till något positivt, och inte tvärtom.