Efter höstens #metoo-uppror tycker 35 procent att det har påverkat arbetsplatsen positivt. 8 procent av de tillfrågade anser att arbetsplatsen påverkas negativt av debatten. Det finns ingen påtagliga skillnader på hur män och kvinnor har svarat.
– Att ta upp kampen mot sexuella trakasserier och ojämlikhet på arbetsplatser är inte bara en fråga om rättvisa, utan om lönsamhet. Trygga och jämställda arbetsplatser ger nöjda medarbetare och är bättre på att tillvarata kompetenser hos både män och kvinnor, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige till vdtidningen.se.
1. Var tydlig
Jämställdhet när och var? Det räcker inte att bara anställa lika många män och kvinnor. Arbeta för jämställdhet på alla nivåer och i alla affärsområden.
2. Ledningen måste äga frågan
Förändring måste börja i högsta ledningen. Jämställdhet är en strategisk fråga, inte en personalfråga. Ledningen kan alltså inte bara delegera ut frågan.
3. Ändra på dig själv först
Börja med att rannsaka dig själv. Engagemanget måste vara äkta, annars framstår det bara som trendängslighet. Tror du på det här på riktigt?
4. Sätt upp mätbara mål
Mått hjälper organisationen att behålla fokus på att bygga jämställdhet. Glöm inte bort att stämma av löpande hur långt ni har kommit.
5. Kultur, inte program
Färdiga program för stärkt jämställdhet fungerar dåligt. Ledningen måste påverka arbetsplatskulturen och åstadkomma långsiktig förändring.