Varför är det så roligt att vara moderator?
För det första är det variationen; platser, ämnen, människor och sammanhang. Mars månads ämnen handlar bland annat om EU:s satsningar i svenska hamnar, samverkan inom vården och innovationer rymden. Kryddat med fastighetsutveckling och ledarskap.
De flesta på engelska och några på göteborska. Att inte den ena dagen är den andra lik är inte bara en klyscha. Det är min verklighet.
Kan inte planera för framtiden
För det andra är det utmanande, det går aldrig att planera för vad som kan hända. Och det händer alltid något oförutsägbart. Varje gång. Det innebär inte att man inte kan förbereda sig, tvärtom. Ju mer förberedd och noggrant påläst jag är, desto bättre kan jag hantera det oförutsedda och även gå på feeling och frångå manus om det känns rätt.
I ärlighetens namn är det också lättare med erfarenheten; efter snart 20 år som moderator och hundratals scen-besök finns det en inbyggd tillit till processen och min egen förmåga. Därmed inte sagt att det är räkmackor hela dagen. Det blir ett och annat gruskorn också.
Bra för en social räv
För det tredje är det socialt; den mängd olika människor man får möta är fantastiskt för en social räv som jag. Att vara nyfiken och intresserad av människor är en förutsättning för moderatorsrollen. Min uppgift är att få andra att glänsa, vilket innebär en balansgång mellan att vara tydlig ledare på scen och ödmjukt ta ett kliv tillbaka och lyfta fram andra.
Inför min och Karin Klingenstiernas bok Yrke: Moderator. En bok om konsten att leda på scen, frågade vi 15 uppdragsgivare om vad de anser vara en moderators viktigaste egenskaper. Det visade sig att det viktigaste enligt dem är att vara påläst.
Inläsningen har en central roll
När jag förbereder mig är alltid inläsningen central och den kan göras på flera sätt. Förutom det egna googlandet och nyfikna utforskandet brukar jag ta hjälp av uppdragsgivaren och deltagarna på scen. Där finns den verkliga expertisen!
Vilka länkar, rapporter och källor rekommenderar de? Vilka är de brännande frågorna och intressanta trenderna? Att gå på det som fångar mitt eget intresse är bra, det gör mig mer engagerad när jag förbereder mig. Samtidigt är det uppdragsgivarens intention som jag har framför näsan; vad är syftet med eventet? Det perspektivet får jag aldrig släppa.
Moderatorn – en outnyttjad resurs
Jag hävdar att moderatorn är en outnyttjad resurs! Det finns en stor potential att både använda mer moderatorer för att få ut mer av sitt event, att välja moderator med eftertänksamhet och att använda moderatorn mer. Vi kan ge tips och bidra till att skapa ett dynamiskt upplägg och ett varierat körschema, vi kan ge tips om talare, vi kan föreslå interaktivitet och vi kan vara en resurs i att ta fram frågeställningar samt tipsa om tekniska lösningar.
Ett tips som ofta tacksamt tas emot är att göra om en föreläsning till ett samtal på scen. I ett samtal kan man visa andra sidor av sig själv och ett äkta, närvarande samtal kan skapa magi. Inte undra på att det är mitt favoritformat! Det finns nog inte mycket som slår känslan när två själar möts. Då behövs inte mitt noggrant förberedda manus, då är det nuet som gäller. Även om den röda tråden finns kvar.
Tåget närmar sig sin slutstation. Frågan på min näthinna just nu är hur vi kan bli bättre på att samverka inom vården, hur den där fina visionen om ”sömlösa” vårdkedjor kan bli verklighet för patienten och minska lidande, frustration och ineffektivitet. Min förhoppning är att några svar kommer att ges på fredagens viktiga konferens i ämnet.
Av: Åsa Lindell är föreläsare, moderator, facilitator och författare
Åsa har en bakgrund som kommunikationschef på stora företag. Hennes senaste bok heter Yrke: Moderator. Den handlar om konsten att leda på scen. Tillsammans med Karin Klingenstierna, medförfattare till boken, vill hon slå flera slag för rollen som moderator och hur man kan lyfta event och möten med hjälp av en professionell ledare på scen.