Fakta:
Vätternrundan
– Sveriges och världens största motionscykellopp, 315 km runt Vättern
– Firas 60:e gång år 2025
– Äger rum under två skilda helger i juni och omfattar flera lopp på olika distanser. MTB‑Vättern startar fredagen den 6 juni och huvudevenemanget, den klassiska Vätternrundan på 315 km körs helgen därpå och startar fredag den 13 juni.
FC Gruppen
– Familjeägt event- och cateringföretag med säte i Jönköping; verksam inom catering, event, konferenser, restauranger, samt driver FC Production och FC Bryggeri.
– Heltäckande samarbetspartner inom catering och event; sju (enligt vissa källor fem) egna anläggningar i Jönköping plus nationell närvaro
– Ca 4000 uppdrag årligen, från enklare frukost till stora banketter
Under Vätternrundans jubileumsår levererar FC Gruppen mat i toppklass med fullt fokus på lokalproducerade råvaror och väl genomtänkt logistik. Med en stark lokal prägel och en rejäl satsning på kvalitet ser de till att cyklisterna får den energi de behöver – och lite extra pepp på kuppen.
– Vi ser fram emot att leverera mat till denna folkfest, extra roligt är också att vi får vara med detta jubileumsår då loppet firar 60 år. I år har vi fokuserat mycket på lokalproducerat och råvaror som du kan hitta längs Vättern. Det är kul att gynna lokala aktörer och att du som cyklist faktiskt kan se en del gårdar med blotta ögat när du passerar förbi, säger William Axelsson, vd FC Gruppen.
– Att få vara officiell leverantör av matupplevelser till Vätternrundan är som att cykla i medvind – vi får göra det vi älskar mest: laga god mat och peppa tusentals hungriga hjältar på två hjul. Vi ses på Vätternrundan!
Menydepåernas lokala höjdpunkter:
Jönköping
I Jönköpingsdepån serveras köttbullar, hemlagat potatismos, gräddsås, smörgåsgurka och lingon samt havregrynsgröt med äppelmos.
- Äppelmoset till havregrynsgröten är gjord på äpplen från Vätterfrukt som ligger precis utmed cykelvägen, du kan se äppelträden när du cyklar genom fälten strax efter Kaxholmen.
- Knäckebrödet tillverkas i Gränna, bageriet ligger till höger vid Stora torget i Gränna.
- Potatismoset är från potatisbältet i Östergötland och centrerad kring Mjölby, potatisen skalas på Torsvik av Smålands rotfrukter som ligger 12km från sträckan och moset tillagas i Jönköping.
- Mjölk och grädde är från gårdarna runt Jönköping och paketeras på Arla i Jönköping. Arla har 20 gårdar längs vägen, inklusive Strands Gård i Gissebo som du cyklar igenom utanför Kaxholmen.
- Köttbullarna är gjorda på kött från nötdjur och grisar uppfödda i södra Sverige.
- All mat som serveras i Jönköping lagas på Elmia, intill Jönköpingsdepån.
Motala
I Motaladepån serveras smashed burger gjord i Mantorp med sallad från Kumla Gruva och aioli med vitlök från Ravelmarks gård och ost från Almnäs bruk.
- Hamburgarna är på nötkött från Östergötland och Västergötland, de produceras i Mantorp En av gårdarna som förser Scan med kött till sina köttbullar är Alvastra Kungsgård som du kan se till höger om sträckan 2km innan du kommer till Hästholmen.
- Vitlöken i aiolin till hamburgaren är från Ravelsmark gård, du ser gården till vänster precis efter att du passerat första bensinstationen efter Gränna.
- Osten i dressingen är från Älmnäs gård, kollar du till höger några kilometer efter Habo kan du skymta gården.
- Brödet levereras från Lantmännen Unibake från deras bageri i Örebro