Stora delar av den nordiska kockeliten är på plats liksom skolkockar, lokala krögare, Tareq Taylor och Christer Fuglesang. Daniel Berlin, ansvarig för H22 City Expons matkoncept, avslöjar nu ett matigt och spektakulärt program – och lovar något för alla på den 35 dagar långa stadsmässan och innovationsshowen i Helsingborg i sommar.
Den prisade kocken Daniel Berlin ligger bakom det övergripande konceptet och flera spännande evenemang under den internationella stadmässan H22 City Expo, 30 maj – 3 juli.
I Cityområdet, på Henry Dunkers plats, sjösätter Berlin Expons program Open up for Gastronomy. Huvudrestauratören Holy Smoke BBQ med Johan Fritzell i spetsen serverar grönsaker, gårdsodlad fisk och svenskt kött.
På samma plats ordnas unika sittningar med kända och okända kockar som tillagar maten framför gästerna. Bland kockarna finns Nicolai Nørregaard från Kadeau, Filip Langhoff från före detta Restaurant ASK i Helsingfors och nu på gång med ett nytt projekt, Nicolai och Eva Tram från Knytaforsen, Niklas Ekstedt och Florencia Abella, Ekstedt at The Yard, London, och Ekstedt i Stockholm. Dessutom Frida Ronge och Tea Malmegård från TAK och DoMa, Stockholm. Den 14 april klockan 10 släpps biljetterna till de första middagarna, se länk längre ner).
Daniel Berlin bjuder också in till spännande föreläsningar på gastronomiscenen i Cityområdet. Bland annat kan man lyssna till Tareq Taylor. Här samtalar också Christer Fuglesang om vad och hur man äter i rymden. Föreläsningarna är gratis men kräver biljett (se länk längre ner).
– Det bli något för alla under H22 City Expo. Den hungriga barnfamiljen kan hitta spännande favoriter hos Holy Smoke BBQ och foodisarna får sin tillfredsställelse under kockgästspelen på Open up for Gastronomy. Väldigt viktigt för mig personligen är skolmaten. Därför kommer jag själv att laga en middag med gästspelande skolkockar och erbjuda en exklusiv sittning för publik, säger Daniel Berlin.
På Drottninghög förvandlas aktivitetshuset Tryckeriet till barnens eget kök under parollen Good Food Kids cook along. Stadsdelsmammorna vill tillsammans med Daniel Berlin, Malin Broman och Everfresh inspirera fler småkockar att smaka, experimentera och laga mer mat (föranmälan krävs).
På Drottninghög hittar man också Ikeas satsning DM som är en helt ny typ av handelsplats och matställe. I tillhörande odling skördas grödor som tillagas i köket där många av de boende i området arbetar.
I Oceanhamnen skapar Ikea ett restaurangtorg i Magasin 405 som bland annat serverar egna klassiker och nya matupplevelser. I magasinet hittar man också fiskrestaurangen Sjörapporten.
I Slottshagen är krögaren Sara Johansson från Telegrafen i Helsingborg ansvarig för krögarområdet under hela Expon. Och den 17-19 juni genomförs på Hamntorget Swedish Street Food Awards som samlar landets mest prestigefulla food trucks.
Länk till biljettbokning: https://www.h22cityexpo.se/matupplevelser
För intervjuer och mer information kontakta:
Pressansvarig Karin Liliedahl
0731-51 85 11