Juryns motivering lyder:
Jonathan Yachins avhandling och forskning ligger helt rätt i tiden och ingjuter framtidshopp. Den sätter ljus på hur besöksnäringens mikroföretag på ett kreativt sätt kan använda lokala resurser och ta ansvar i lokalsamhället. Jonathan visar på både dessa entreprenörers och hela besöksnäringens viktiga roll som samhällsbärare.
– Det är en stor ära, jag är otroligt glad som forskare för detta erkännande från besöksnäringens sida. Jag har fått en fantastisk möjlighet att forska i Sverige. Det känns viktigt att få återgälda den genom att bidra med kunskap som kommer till användning i näringen och i regioner. Det vill jag verkligen fortsätta med att göra, säger Jonathan Yachin.
Jonathan Yachin visar vilken viktig roll småföretag spelar inom besöksnäringen på landsbygden. Han har studerat hur dessa turistföretag skapar värde, främjar innovation och övervinner utmaningar genom interaktion med sina kunder, sin närmiljö och aktörer i det egna sociala nätverket.
Årets ciceron i besöksnäringen är en årlig utmärkelse som är nyinstiftad gemensamt av BFUF och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.
– Bakom BFUF står arbetsmarknadens parter. För oss är det viktigt att bidra till att branscherna i besöksnäringen bedriver utveckling som också är grundad i forskningsbaserat kunnande. Genom priset Årets ciceron i besöksnäringen vill vi lyfta fram unga forskare och inspirera dem att ägna sig åt de utmaningar och möjligheter svensk besöksnäring står inför. Det ser vi att Jonathan Yachins forskning bidrar till säger Thomas Sjöstrand, ordförande i BFUF.
– De små företagen utgör en enormt viktig del av besöksnäringens ekosystem i alla regioner. Genom att utgå ifrån, och kreativt använda lokala resurser, kan destinationer och Sverige som besöksland erbjuda unika och extraordinära upplevelser som lockar en global resenär. Jonathan Yachin har med sitt forskningsarbete visat hur lokala destinationsbolag kan skapa bättre förutsättningar för de mindre turismentreprenörernas arbete, säger Lars Christensen, ordförande i Stiftelsen för kunskapsutveckling inom turism.
Årets ciceron i besöksnäringen 2021 prisades i samband med utdelningen av Stora Turismpriset den 24 november.