Ålder: 58 år
Född: Uppsala, uppvuxen i Umeå
Bor: Bostadsrätt i Bromma
Familj: Man sedan 33 år tillbaka, två vuxna barn och ett barnbarn. Inget djur hemma förutom dammråttor
Gör: Eventchef på Möten & koncept Di-gruppen, Bonnier News

Hon önskar att hon kunde gå på fler event, istället för att attestera fakturor och sitta i möten. Men dagarna har bara 24 timmar och tiden räcker inte alltid till för Di-gruppens eventchef Maja Florin. Förutom att basa över 70 medarbetare och 350 event årligen, jobbar Maja Florin även med att försöka förena 14 olika varumärken under ett tak.
– Vi behöver satsa på färre men värre event. Det sliter på vår organisation att göra så många event som vi gör i dag, säger Maja Florin.
På sitt bord har hon 14 olika tidningar som tidigare haft egna eventavdelningar. Nu är Bonnier News mitt uppe i processen att förena dessa till en. Maja Florin räknar med att processen ska pågå i tre år.
– Alla har haft sina sätt att göra konferenser och event på. Effekten av det har varit att vi gör många små saker, som leder till små intäkter. Nu samlar vi istället alla under ett tak och fokuserar på våra kärnaffärer, berättar hon.
Med det menar Maja Florin att Bonnier News kommer skala bort vissa små event, som exempelvis frukostseminarier och små konferenser.
Business to business
Di-gruppens event har en tydlig business to business-inriktning. Målgruppen är människor som jobbar inom näringsliv och offentlig sektor. Eventen är kopplade till tidningarna på Bonnier News, där bland Dagens Industri, Aktuell Hållbarhet, Resumé och Dagens Media. Eventavdelningen arrangerar även event med Dagens Nyheter i Almedalen och Sydsvenskan i Skåne.
Maja Florin beskriver verksamheten som spretig.
– Jag har styckat elefanten i fyra delar. Konferens-, koncept-, nätverk- och nya affärer, säger hon.
Inom delen koncept ryms bland annat Gasellgalan och Årets byrå. På området nya affärer bubblar det just nu. Bland annat planerar Bonnier News att starta upp ett nytt utbildningsp
Startar eventbyrå
Maja Florin berättar att Bonnier News även planerar att starta en form av eventbyrå som ska heta Di-gruppen Event Studio.
– Det är en verksamhet där vi gör skräddarsydda event på uppdrag av kunder, säger hon.
Startar ni en egen eventbyrå?
– Ja, vi har gjort event åt kunder då och då under åren. Nu är tanken att vi ska göra det mer som en egen affärsenhet, säger hon.
Stor inkomstkälla
Bonnier News eventverksamhet är en växande inkomstkälla. I dag omsätter Di-gruppens event, tillsammans med Fastighetsnytts Business Arena 200 miljoner kronor årligen.
Totalt står eventdelen för nästan 20 procent av Di-gruppens omsättning. Men den traditionella medieaffären är fortfarande störst.
– Vi har många olika saker vi jobbar med just nu – kanske lite för många ibland, säger Maja Florin och skrattar.
Gör allt själva
Tidigare jobbade Di-gruppen med större eventföretag. Men i dag gör de cirka 90 procent av eventen själva.
– Vi väljer att göra eventen själva då det både är mer rationellt och bra för kulturen att ha människorna i organisationen. Det är en filosofi hos oss. Event är ett lagarbete, menar hon.
Men även om de gör de flesta eventen inom Bonnier News, tar de hjälp av byrån One Motion vid produktionen av Gasellturnén.
– Det är ett annat typ av genomförande som kräver ett externt eventbolags resurser, säger Maja Florin.

Så vilket är det häftigaste eventet du varit med och genomfört?
– Det är sällan våra event är särskilt spektakulära. Det är inte så upphetsande med konferenser om banker, datacenter eller sjukhus. Men är man som jag, lite nördig och tråkig, så är det här det rätta stället att vara på, säger Maja Florin och berättar vidare:
– Det mest minnesvärda eventet jag varit på måste vara Di Gasells 20-årsjubileum i fjol. Vi hade en hel symfoniorkester på scenen – det var så storslaget att jag fick gåshud.
Du säger att Gasellgalan är det enda projektet där ni jobbar tillsammans med en eventbyrå, tror du att ni skulle ha häftigare event om ni tog in eventbyråer oftare?
– Säkert, den typen av extern input skulle bidra till vår verksamhet på ett bra sätt. Men det är också en kostnads- och lönsamhetsfråga. Vi måste se vad som är mest värdeskapande för våra målgrupper.
Bra koll på kunderna
Di-gruppens eventavdelning har en klar fördel när det kommer till att känna sin målgrupp. Genom mediernas alla kanaler kan de noggrant bevaka vad näringslivet och den offentliga sektorn efterfrågar och skapa sitt innehåll efter det.
– Vi har en tydlig researchprocess som omfattar både digitala undersökningar och djupintervjuer med deltagare från våra konferenser. Vår affärsmodell bygger på partner- och deltagarintäkter, säger Maja Florin, som också berättar att eventavdelningen via medierna får tillgång till en stor databas med potentiella kunder.
– Vi har fantastiska markandsföringskanaler genom våra tidningar och digitala kanaler. Där har medier en stor konkurrensfördel, då vi har tillgång till målgruppen och även en trovärdighet.
Svårt att hitta lokal
Maja Florin berättar att det råder lokalbrist i Stockholm, där Bonnier News främst lägger sina event och konferenser.
– Att hitta bra lokaler i Stockholm är en jätteutmaning. Vi vill ha runda bord för cirka 300 sittande personer, bra vegetarisk mat och en fräsch miljö med personlighet i centrala Stockholm. Men det finns knappt, säger hon och berättar att deras konferenser oftast hamnar på Grand Hôtel eller Berns.
Utmaningen med detta är att exempelvis Grand Hôtel och Berns inte alltid faller alla Bonnier News deltagare i smaken.
– Målgrupperna som läser Dagens Samhälle och Dagens Medicin tycker att det är för fint där, säger hon.
Vill gå på fler event
En annan utmaning som Maja Florin nämner är att hon inte hinner gå på så många event som hon skulle önska.
– Jag är inte ute och konkurrensbevakar så mycket, vilket jag tycker är en stor brist. Jag skulle vilja finna mer inspiration. Men sedan är det kanske inte jag som främst ska få inspiration, utan mina medarbetare, som skapar innehållet och känslan i våra event, säger hon.
Maja Florin menar att Di-gruppens eventavdelning har mycket att lära och utveckla.
– Det är en underhållningsindustri – vi kan inte överleva om vi inte ständigt förnyar oss. Vi måste se deltagarna som om det var dem som stod på scenen, menar hon.
Varför byta ut ett fungerande koncept?
Maja Florin vet när det är något som fungerar. Då håller hon hårt i det. Hon har jobbat på Bonnier i 35 år och varit gift med samma man i 33 år.
– Det verkar inte som om jag är så förändringsbenägen, säger hon och skrattar.
År 1985 gjorde hon sitt första arbetspass på tidningen Veckans Affärer, som nyfiken journalist. Där blev hon kvar tills hon började intressera sig för läkemedelsindustrin. Lägligt nog startade Bonnier samtidigt upp branschtidningen Dagens Medicin, som hon senare skulle komma att jobba för, först som redaktör och sedan som utvecklingschef med ansvar för konferenser.
– Jag byggde upp eventverksamheten på Dagens Medicin, från noll till ungefär 25 miljoner kronor i omsättning, säger Maja Florin.
Flera år och omorganisationer senare har Maja Florin landat i sin roll som eventchef på Möten & koncept Di-gruppen.
Kan du sakna journalistyrket?
– Jag har aldrig ångrat att jag bytte roll. Jag blev journalist för att jag är nyfiken och vill veta lite om mycket. Men jag tycker det är roligare att göra affärer, så det var aldrig ett svårt val för mig.

7 snabba frågor
Vad läser du gärna just nu?
– Jag önskar att jag kunde berätta om en fin och litterär bok. Men just nu orkar jag bara smälta deckare och feelgood-böcker. Främst läser jag några av tidningarna som vi ger ut – men jag hinner inte läsa alla, så det brukar bli Dagens Industri och Aktuell Hållbarhet på kvällen. Överst på nattduksbordet ligger Selma Lagerlöf-biografin av Anna-Karin Palm och samlar damm.
Vad har du för motto?
– Går det lätt så är det rätt. Det är något jag lärt mig efter att ha kämpat för länge med projekt som varit bra på pappret, men som aldrig flög.
Kan du berätta något som vi inte visste om dig?
– Jag är en stolt ägare till ett antal hästar – förhoppningsvis blivande hoppstjärnor. Min dotter driver en hästgård i Sörmland, där hon föder upp och rider in unghästar. Det är hennes gamla hopphäst som fått flera föl. Man kan säga att alla mina pengar går till hö. Själv rider jag inte på hästarna, även om jag tidigare ridit i livet.
Hur ser ditt drömevent ut?
– Det behöver inte vara ett spektakulärt event med pyroteknik. Jag vill komma hem och känna mig klokare, att jag har träffat spännande människor som jag kan göra affärer med i framtiden. Får jag med mig ett par nya affärsidéer som jag kan testa på omgivningen senare också, så är jag nöjd.
Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag har ett barnbarn som heter Max. Han är fem år och ser mig än så länge som sin bästa kompis. Vill jag göra något roligt umgås jag gärna med honom.
Var ser du dig själv om tio år?
– Om tio år borde jag egentligen gått i pension. Men tanken på att sluta jobba känns overklig. Jag är nöjd om jag får en permanent fribiljett till alla Bonnier News event i framtiden. Då hinner jag gå på alla event som jag inte är på nu.
Vad gör du en typisk söndag?
– Jag önskar att jag satt i en rabatt på mitt lantställe i Uppsala och grävde, eller vid bryggan med en kopp kaffe i handen. Men under den här tiden på året är risken större att jag jobbar en del under en söndag.