Legacy av idrottsevenemang är av mycket stor betydelse för idrottsrörelsen totalt men också för idrottsföreningen lokalt. Framtida intresse för idrott, uppskattning och stöd för idrottsrörelsen påverkas direkt avde mervärden ett evenemang skapar. Legacy påverkar långt efter evenemanget.
– När vi arrangerade Special Olympics Sweden Invitational Games för personer med intellektuell funktionsnedsättning år 2020 i Östersund arbetade vi aktivt före, under och efter för att skapa ett legacy. Idrottsföreningarna har nu ökat sin kunskap och vilja att inkludera personer med intellektuell funktionsnedsättning och kommunen har tillsatt resurser till prova-på-aktiviteter och utbildar personal. Allt för att flera personer med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna idrotta, förbättra sin hälsa och att använda sin idrott för att förändra livet, berättar Karin Riddar, Svenska Parasportförbundet.
Dessutom sträcker sig legacy långt utanför idrottens värld där hela lokalsamhället kan påverkas av ett idrottsevenemang. Det kan vara i form av nya företag, en tydligare image, kunskapsberikade medborgare och en starkare vi-känsla. Genom att arbeta med legacy i ett bredare perspektiv kan vi fokusera på helheten där de mjuka värdena blir tydligare och våra argument starkare.
Nu kan du som evenemangsarrangör få inspiration, ny kunskap och konkreta tips kring hur du kan arbeta med legacy. Riksidrottsförbundet och Centrum för idrottsevenemang lanserar nu ett webbverktyg som bygger på en arbetsmodell framtagen av Göteborgs Universitet på uppdrag av Riksidrottsförbundet.
Mer inspiration kan du få via vår legacyfilm
Verktyget hittar du här: www.evenemangslegacy.se