Nya Partille Arena ligger i centrala Partille cirka 20 kilometer öster om Göteborg. Arenan rymmer bland annat en stor idrotts- och kulturhall med 4 000 sittplatser, en B-hall, gym, bowlingbanor, restaurang, konferensrum och kontor.
– Partille Arena är en öppen arena där alla ska kunna mötas och umgås från klockan sex på morgonen till 23 på kvällen, säger Lars Borgström från Skanska Installation i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Även om IK Sävehof är den största hyresgästen är detta inte bara en arena för handboll, utan även för konserter, skolidrott, teater, spontana möten, kontorsarbete och en mängd andra aktiviteter. Redan i den stora, luftiga entrén tycker jag att man kan känna arenans mångfasetterade karaktär. Foajén andas kultur och modern mötesplats.
Formad som en brödlimpa
Om man ställer sig en bit ifrån arenan kan man få intrycket att den ser ut som en gigantisk brödlimpa. Och enligt Uno Nilsson, anlitad som kontrollant under byggnationen, kommer arkitektens grundidé från just brödvärlden:
– Ja, arkitekten fick idén när han såg en frukostlimpa som hans fru hade bakat. Han utvecklade därefter formen utifrån byggherrens kravspecifikation. Brand- och explosionsrisken från E20 som ligger i anslutning till arenan ställer stora krav på fastigheten. För att en eventuell explosion inte ska möta en rak vägg har arenan fått en något rund form så att explosionskraften kan rulla vidare utmed sidoväggarna. Fastigheten är dessutom konstruerad så att den kan rasa kontrollerat, vilket vi dock får hoppas att den aldrig ska behöva göra, säger Uno Nilsson.
Enkelhet genom avancerad teknik
Under arbetet med att bygga den 140 meter långa, 56 meter breda och 20 meter höga arenan har det bland annat gått åt 3o kilometer betongpålar. Resultatet är 18 750 kvadratmeter som förenar idrott och kultur.
– I den här typen av arenor, där många olika verksamheter med olika belysningskrav samsas, spelar exempelvis belysningen alltid en viktig roll, säger Lars Borgström.
För att möta det internationella handbollförbundets krav har A-hallen en belysning med 1500 lux. Lars Borgström berättar att systemet styrs av avancerad teknik baserad på KNX, som är en internationell standard för styrning av bland annat belysning.
– Tekniken gör att vi kan styra ljuset på ett väldigt bra sätt. Det krävs exempelvis endast en iPad för att styra belysningen från Glamox Luxo i hela anläggningen. Olika förinställda belysningsprogram, som till exempel ’Matchläge’, innebär att vaktmästaren bara behöver trycka på en ikon på surfplattan så gör systemet resten.