Tekniska museet i Stockholm har utsetts till Årets museum 2025, ett pris som delas ut av Sveriges Museer och Svenska ICOM till ett museum som visar mod, kreativitet och spets inom relevans, inspiration samt kunskap och bildning.
I juryns motivering lyfts museets förvandling från ett traditionellt museum till ett tekniskt kulturhus, med generösa öppettider, ett nytt tilltal och en tydlig satsning på att kombinera lekfullhet med vetenskapligt djup. Museets arbete för att skapa jämlika möjligheter till lärande och delaktighet får också särskilt beröm.
”Vi är otroligt glada över det här priset. Det är andra gången på nio år. Det visar på vår förmåga att vara relevanta. Vi gör det i en mycket omfattande samverkan med det omgivande samhället. Tack alla som bidrar med kunskap, tid och resurser och skapar upplevelser tillsammans med oss,” säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.
Även museets kreativa direktör Fanny S Aupeix lyfter fram samarbetet som en framgångsfaktor: ”Det här är en vinst vi delar med alla som skapar upplevelser tillsammans med oss – konstnärer, kreatörer, forskare, universitet och högskolor. Med samarbeten och partners bygger vi ett tekniskt kulturhus som öppnar dörrar till en värld av idéer och innovation.”
De senaste åren har Tekniska museet utvecklats till en bredare upplevelsearena där teknik och samhällsfrågor möts. Vetenskapsteatern Wisdome Stockholm, som nyligen öppnade, är ett exempel. Här gör avancerad visualisering komplexa ämnen tillgängliga för en bred publik, vilket stärker museets roll i regeringens STEM-strategi och nationella initiativ för att främja vetenskapligt lärande.
Satsningarna har även inneburit nya fysiska mötesplatser. Under 2024 öppnade museet The Cell, en life science-filial i Hagastaden tillsammans med Karolinska Institutet. I maj 2025 invigs dessutom en ny mötesplats för matematik i Tensta, vilket gör Tekniska museet till det första svenska nationalmuseum med fast närvaro utanför innerstaden.
Parallellt har museet breddat sitt programutbud med kvällsöppna aktiviteter som debatter, rymdföreläsningar och samarbeten med konstutbildningar – allt för att göra museet till en levande art tech-scen.
Tekniska museet fyller 100 år 2024 och visar inga tecken på att sakta ner. Med sina 12 000 kvadratmeter på Kungliga Djurgården, kringresande verksamhet i skolor och köpcentrum, och en växande närvaro i forskningsklustret Hagastaden fortsätter museet att tänja på gränserna för vad ett museum kan vara.