Mitt i centrala Uppsala ligger Uppsala Konsert & Kongresshus. Den prisbelönta åtta våningar höga fastighetens har en storslagen arkitektur, med en yta på 14 600 kvadratmeter. Här finns fem scener lounge, bankett- och utställningshall, flera mötessalar och konferensrum samt den stora hörsalen med 1132 platser, restaurang och kafé. Ett av Henrik Lillsjös mål i egenskap av ny konstnärlig ledare har redan från starten varit att skapa en programverksamhet med stor bredd som kan locka ännu fler besökare.
– Vi har lagt om programarbetet, höjt kompetensen i vår organisation och skapat en tydligare internationell profil. Oavsett om man är vaktmästare, kock, städare, vd eller projektledare inom konferens här så ska vi andas samma vision i framtiden.
Det program som nu lagts under Henriks ledning har en stor bredd med allt från fartfyllda föreställningar för barnen med Nassim Al Fakir till spännande musik, performance- och dans- och stand-up- föreställningar. Det dyker upp namn som exempelvis Nils Landgren, Lisa Nilsson, Malena Ernman, Jonas Gardell, Lasse Stefanz, Bo Kaspers, Anu Brun, Petter, Molly Hammar och Shima Niavarani. I programmet finns flera spännande och internationellt kända artister som exempelvis låtskrivaren och sångerskan Lena Chamamyan som utnämnts till en av de 500 mest inflytelserika personerna i arabvärlden och den flerfaldigt Grammybelönade ”drottningen av afrikansk musik” Angelique Kidjo. Listan kan göras lång och det som är extra fascinerande är den stora bredden på musik- och kulturutbudet.
– Vi har höjt ambitionsnivån. Det ska smälla högre när man öppnar vårt programblad, det ska glittra lite mer. Det ska kännas att vi verkligen vill någonting – att UKK är en plats att räkna med både i Uppsala och världen.
När Henrik Lillsjö utsågs till VD i början av 2020 sa han i en intervju att hans mål var att ”försöka fylla huset till bredden med så mycket fantastiska upplevelser som det bara går”. Men det blev en tuff start med uppförsbacke. Samtidigt som han tog rodret bröt pandemin ut. Myndigheterna satte upp hårda restriktioner, vilket slog särskilt hårt mot företag och organisationer inom event, musik- och kulturbranschen.
– Det var helt galet och väldigt omvälvande, säger Henrik. Från att vara på väg mot det som såg ut att bli vårt bästa år någonsin hamnade vi i ett absolut nolläge. Det var ett helt osannolikt scenario och då vi är en offentlig institution med en hög självfinansieringsgrad påverkade pandemin oss särskilt hårt.
Trots pandemi och restriktioner som stoppade alla former av publika evenemang fortsatte UKK under Henriks ledning att arbeta med fokus på de mål som satts upp. Såsom på andra arbetsplatser ledde pandemin till att det krävdes bland annat av ekonomiska skäl omorganiseringar, vilket ofta är smärtsamt.
– Oavsett hur smärtsamma alla förändringar är, planerade som oplanerade, får man alltid med sig en massa erfarenheter, säger Henrik. Det kommer nya sätt att arbeta och nya framtida insikter. Hur drabbande de här kriserna än är för de med sig något positivt.
Parallellt med de förändringar som skedde fortsatte det framåtblickande arbetet. Det skapades, bland annat ett kreativt råd där kända, artister, producenter från kultur- och musikbranschen ingår exempelvis operasångerskan Malena Ernman, Spoken word artisten och dansaren Marc Bamuthi Joseph . En satsning med syftet att stärka verksamhetens plats i samhället och ge grogrund till hållbara samarbeten, koncept och förnyelseprocesser.
– Vi har lagt om vårt programarbete så vi får ett mer exklusivt och spännande innehåll, säger Henrik. Vi har också höjt kompetensen i vår organisation och skapat en tydligare internationell profil, blivit mer utåtriktade och samarbetssökande.
En av de viktiga delarna för Henrik i arbetet med att utveckla UKK är att arbeta utåtriktat och bygga upp samarbeten. Den bästa versionen av UKK skapas tillsammans med andra menar Henrik:
– Målet är att få hela världen att rymmas på vår scen. Det ska vara det bästa från Uppsala, det bästa från Sverige och det bästa från världen.
– Programverksamheten har också en stor påverkan på konferensverksamheten. Vi märker att desto mer uppmärksamhet det blir, desto mer ambition det blir desto mer skapas en aura av attraktion.
Enligt Henrik är mötes- och konferensverksamhet en stark del hos UKK och på lång sikt ska den ännu tydligare profileras.
– Det handlar inte bara om att kämpa för affärsverksamheterna utan också skapa nya affärsmöjligheter som inte funnits i Uppsala. Det gör vi genom medveten rekrytering och genom att utveckla sektorer som inte tidigare funnits här i Uppsala och det vi är ensamma om.
– Exempelvis har vi, inom vår konferensverksamhet en tydlig målsättning att bli en ledande plats för kulturbranschen nationellt och internationellt. Det är en del av vårt kraftverk. Här ska branschen mötas och här ska musik-och kulturlivet skapas.
De förändringar som gjorts och den höjda ambitionsnivån börjar ge resultat. Enligt Henrik börjar det arbetet som hittills gjorts visa på resultat.
– Vi har en verksamhet som är på stark frammarsch och steg för steg rustas för att kunna fylla hela sin potential. Vi har inte nått dit ännu, men det känns bara kul att vi har en bit kvar. Mycket av det tuffa som vi gått igenom håller på att successivt att sjunka undan. Det finns både här och hos människor utanför huset en stark, spirande känsla av nyfikenhet och framtidstro kring UKK och det känns otroligt bra.
Av: Karin Urbina Rutström