Uppsala kommun börjar nu arbetet för att bli europeisk kulturhuvudstad 2029 och att stå värd för en internationell bo- och stadsbyggnadsexpo samma år.
De båda initiativen har olika målgrupper men samma tema; Uppsalas hållbara utveckling.
I januari väntas kommunstyrelsen besluta om två initiativ som blir viktiga för Uppsalas utveckling de kommande åren. En ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029 och en om att stå värd för något av de evenemang som ingår i Regeringskansliets nyutvecklade Plusstadskoncept. Inom detta utses svenska städer till så kallade plusstäder och tanken är att avsluta med en större internationell expo år 2030.
Ska stimulera till samverkan
Båda initiativen behandlar temat om Uppsalas tillväxt ur ett miljömässigt och socialt hållbarhetsperspektiv och ska dra nytta av och utforska den stadsutveckling som pågår, framförallt i södra Uppsala inom ramen för Uppsalapaketet. Tanken är att stimulera till samverkan mellan olika aktörer för att lyfta fram innovativa lösningar på komplexa problem.
– Vi arbetar hårt för att ligga i framkant. Uppsala står inför en utveckling med bostadsbrist, utmaningar inom klimat och energiförsörjning, integrationsproblem samt centrala frågor om utbildning och kultur. Det här är svåra frågor och med båda dessa satsningar startar vi processer för att hitta bättre svar, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Levande kulturliv
Fokus för ett kulturhuvudstadsår i Uppsala kommer vara att göra kulturen till en avgörande del i samhällsbygget. Projektet skapar förutsättningar för ett levande kulturliv som bidrar till ett socialt hållbart samhälle.
– Hållbarhet handlar om många saker. Om att skapa en klimat- och miljösmart stad, men också om att stärka den sociala hållbarheten. Nu tar vi möjligheten att utveckla livet mellan husen i de här projekten, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.
”Boexpo har en stor potential att bidra till att stärka Uppsala som plats”
Uppsala har tillsammans med universitet och näringsliv goda förutsättningar för att driva utvecklingen inom samhällsbyggande och kommer verka för att få till långsiktiga samarbeten med till exempel näringsliv, akademi och jordbrukssektor.
– I samverkan med fastighetsägare och näringslivet har boexpo en stor potential att bidra till att stärka Uppsala som plats för de som vill investera i bostäder, kontor, industrier, samhällsfastigheter och annat. Vi vill också stärka den akademiska kopplingen till stadsutvecklingen genom samverkan med Uppsala universitet och SLU. I samverkan med kultursektorn och näringslivet kommer kulturhuvudstadsåret kunna stärka Uppsalas varumärke och bidra till ökad exponering både nationellt och internationellt. Både boexpo och kulturhuvudstadsår bidrar aktivt till att stärka besöksnäringen i Uppsala, säger Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.
Genom att anpassa regelverk för till exempel byggande planerar Uppsala kommun underlätta innovation och kreativt skapande. I ansökningsarbetet ingår därför att identifiera lämpliga frizoner och frihetsgrader som kan tillämpas.