Säkerhetsarbetet under Eurovision är viktigt och har fått mycket fokus. Malmö stad ansvarar för att rätt åtgärder ska finnas på plats i staden och vidtar dessa utifrån polisens hotbedömning och riskanalys.
– Vi kan inte berätta om allt vi gör, men för besökare innebär det både synliga och icke-synliga åtgärder. En av de synliga åtgärderna kommer vara väskförbud på samtliga platser, säger Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör, Malmö stad.
De som besöker Malmö Live och Folkets park kommer behöva lämna väskan hemma. Det blir väskförbud på båda platserna. Väskförbud kommer gälla i Folkets park 4 maj till och med 11 maj. På Malmö Live gäller väskförbud 4 maj till och med 12 maj. Alla som besöker Malmö Live, Folkets park och de som besöker Malmö Arena kommer märka av en hög polisnärvaro och säkerhetskontroller.
Det kommer vara två ingångar öppna till Folkets park, från Södra Parkgatan och Falsterbogatan och dessa är kontrollerade ingångar. Det kommer finnas säkerhetspersonal som säkerställer att ingen har med sig väskor med sig in. För att sedan ta sig in till området där scenerna finns – Tattoo stage, Euphoria stage och Dancing Queen stage – kommer alla besökare också passera genom larmbågar. Det kommer finnas mycket säkerhetspersonal samt volontärer i parken.
Starka åsikter om Eurovision
Det finns många starka åsikter kopplade till att Eurovision ska genomföras i Malmö. Framför allt med tanke på det pågående kriget i Gaza, mellan Hamas och Israel och därmed Israels deltagande i tävlingen. Det pågår protester och även mycket påtryckningar på artisterna. En del artister har valt att ställa in sin medverkan.
– Vi respekterar alla som inte vill vara en del av Eurovision och vi hoppas att respekten finns för de som vill vara med i programmet. Hat och hot på våra gator och i sociala medier är inte det Malmö och Sverige representerar, säger Per-Erik Ebbeståhl.
Sveriges Television valde Malmö av flera anledningar. Malmö är en ung och kreativ stad med ett rikt kulturliv och moderna samlingsplatser där man kan skapa ett evenemang för hela Europa på ett hållbart sätt, eftersom arenan, logistiken och kommunikationerna redan finns på plats.
– Vi har möjlighet att visa att vi är en stad där olika åsikter respekteras och manifesteras – att vi står upp för vår stad. Och jag vill tacka alla, både i våra verksamheter, våra medarbetare, hela stadens kulturliv, näringsliv och civilsamhället, som tillsammans med oss arbetar för att ta emot Eurovision och våra besökare, säger Per-Erik Ebbeståhl.