Här berättar Niclas Rahm, kreativchef på eventbyrån Eventyr, varför han tror på det digifysiska gränssnittet.
– Om vi ska lösa framtidens komplexa utmaningar behöver vi att bygga relationer och tillit, att känna in varandra. Bandbredden som försvinner när vi möts digitalt är för stor. Men jag tror verkligen på att de bygger varandra, jag tror på det digifysiska gränssnittet, säger Niclas Rahm och avslutar:
– Sen behöver vi närheten till varandra tror jag, rent biologiskt. Dessutom är det ju rätt kul att ses också.
Sylvia Nylin, vd på Svenska Möten, menar att det bästa sättet att frigöra den kollektiva intelligensen är att mötas IRL.
– I en allt mer digitaliserad värld där arbetsuppgifter som är ”linjära” kan programmeras till algoritmer som gör det människan kan fast snabbare, kommer människans unika egenskaper att bli allt viktigare, säger Sylvia Nylin och fortsätter:
– Våra unika mänskliga egenskaper som kreativitet, innovations- och uppfinningsförmåga i kombination med vår intuitiva förmåga är oslagbar för att utveckla företag och organisationer. Och det bästa sättet att frigöra den kollektiva intelligensen är att mötas IRL. Det finns ingen algoritm i världen som kan skapa eller konkurrera med kraften i det personliga mötet.
Här förklarar Jan Borg, analytiker på Nordic Bench, varför du inte ska tro att alla möten kan ersättas med ny teknik.
– Det råder inget tvivel om att den alltmer avancerade mötestekniken kan ge stora besparingar för de företag som använder den rätt. Runt hälften av alla affärsresor som görs har ett internt möte som ändamål, men gör inte misstaget och tro att alla dessa resor kan ersättas med ny teknik, utan att fundera över mötets syfte, resultat och effektivitet, säger Jan Borg och fortsätter:
– När svenska affärsresenärer värderar just de olika mötesformernas effektivitet, på en skala mellan 1 och 10 (där tio är mycket effektiva), får det personliga mötets effektivitet en nia jämfört med video- och telefonmöten som hamnar runt sex, berättar Jan Borg och avslutar:
– Som alltid när någon ny företeelse blir upphaussad, i detta fall pådriven av både miljötänk och kostnadsfokus, tas många beslut i blindo. I syfte att visa handlingskraft i resultaträkningen samt rädsla för att komma efter i utvecklingen, beslutas om investeringar i ny teknik utan någon egentlig effektivitetsanalys.
Föreläsaren Micke Darmell tycker att det finns en tydlig trend att allt mer snuttifieras och det digitala har en benägenhet att bli ytligare.
– Efter att ha arbetat med möten ur olika perspektiv i över 30 år är det min övertygelse att våra fysiska möten i framtiden kommer ha en ännu större vikt än någonsin tidigare.
Vi överlevde som art för att vi kunde samarbeta och hade ett gemensamt språk. Inte för att vi var starkast. Det är därför vi har möten, för att samverka och föra dialog, säger Micke Darmell och fortsätter:
– I en värld där vi gått på myten om att vi måste springa fortare och att effektivisera mera är lösningen på allt, så kommer en bra möteskultur identifiera vilka möten vi har och varför. Vilka som är digitala och vilka som är fysiska. Då kommer vi också ha möten där vi får tid att tänka tillsammans. Det är i våra möten vi blir till och där vi utvecklas tillsammans, säger Micke Darmell och avslutar:
– Det finns en tydlig trend att allt mer snuttifieras och det digitala har en benägenhet att bli ytligare. Därför behöver vi de fysiska mötena. Där hela människan är med. Med kroppsspråk och det som händer när vi är i ett fysiskt rum tillsammans. Vi behöver också tid att tänka tillsammans och vi behöver tid för att samtala. Det är helt enkelt fortfarande avgörande för vår framgång och i ett längre perspektiv för vår överlevnad.
Här berättar mässexperten Mikael Jansson från Fairlink varför det är mycket svårare att nå fram via en digital kontakt.
– Digitaliseringen har gjort att det både blivit lättare och billigare att nå ut till nya människor. Men det har också inneburit att mottagaren fått fler erbjudanden att välja mellan. Fler personer att avgöra om hen litar på och vill ha en dialog med. Beteende, kroppsspråk, tonläge sänder ut tydliga signaler när två personer träffas IRL. Något som är mycket svårare via en digital kontakt, säger Mikael Jansson och fortsätter:
– Via nätet får du ytliga kontakter men vid ett möte ansikte mot ansikte skapas relationer. Jämför med att nätdejta för att sedan träffas live. En ytterligare konsekvens av den ökande digitaliseringen är att idag ligger makten hos mottagaren när det gäller all kommunikation. Det är mottagaren som bestämmer om hen vill lyssna. Vid ett personligt möte har sändaren fler redskap för att få mottagaren att vilja lyssna vidare.
Magnus Sallbring, marknadschef på Atea menar att digitaliseringen har många fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom digitaliseringen kan vi bidra till en mer hållbar värld genom resfria möten.
– Att samla människor, från olika sammanhang, kulturer och med olika erfarenheter, går aldrig att ersätta. Samtalen och utbyten av tankar blir bäst i det personliga mötet. Så digitalisering och personliga möten är inga motpoler, utan fantastiskt bra komplement, Magnus Sallbring.