Hon har varit med och drivit den ideella communityn Women in Tech sedan 2019 och suttit som ”Captain of the Ship” i ganska exakt ett år. För Eventeffect berättar Åsa Johansen hur organisationen vuxit från ett litet eftermiddagsevent till över 25 000 medlemmar, 40 partnerföretag och en årlig konferens, där de 2 700 biljetterna brukade ta slut så fort att biljettsystemen kraschade år efter år.

Nyfiket vill vi höra hur de löste problemet med de kraschade biljettservrarna, hur Spotify, MTGx och Google spelat en avgörande roll för communityn och vilket resultat arbetet med att lyfta förebilder och göra tech-branschen mer attraktiv för kvinnor gett.
Hur hamnade du där du är idag!
– Jag har en bakgrund inom Ericson och hamnade sen på byråsidan och jobbade med PR, marknad och event, bland annat som vd för Lennox.
Det var där som jag var involverad i Stora Journalistpriset och kom i kontakt med Elin Eriksson, som då var Brand Manager på Bonnier. Året efter var vi båda frilans, och då frågade Elin mig om jag ville var med och driva Women in Tech. Det var en enkel fråga!
”För mig kändes det angeläget att få vara med att få fler kvinnor att välja tech-branschen och vilja jobba kvar där.”
2019 jobbade jag och Elin ideellt på kvällar och helger med Women in Tech. Vi hade 20 partnerföretag som stöttade oss och en eventbyrå som hjälpte oss att genomföra den årliga konferensen. Jag är nu Women in Techs första heltidsanställda och vi jobbar mot att kunna ha fler anställda utöver de eldsjälar som jobbar ideellt för oss.
Ge oss storyn om hur Women in Tech började!
– Det hela började med att Spotify, MTGx och Google kände att de vill göra något för att lyfta och inspirera de få kvinnor som jobbade i tech-branschen. Det var 2014.
”Det började med ett eftermiddagsevent med drygt 100 deltagare.”
Samtalen handlade om hur de tillsammans skulle kunna göra tech-branschen mer attraktiv för kvinnor och att det var viktigt och värdefullt för hela branschen.
Året därpå fick man med sig fler bolag, bland annat både Bonnier och Schibsted som partner och konferensen flyttade in på Musikaliska. Idag har plattformen över 25 000 medlemmar och 40 partnerföretag knutna till sig och vårt årliga event drar 2 700 medlemmar!
Biljetterna till er konferens tog slut på 45 sekunder! Vilken roll har eventet?
– Ja, det är typ vi och Beyoncé som har rekordtid i att sälja slut släppta biljetter!
Skämt åsido. Hela syftet med konferensen är att vi vill få in fler kvinnor i tech-branschen och att de ska vilja stanna kvar. Vi vill bjuda på inspiration och lyfta fram olika möjliga yrkesroller.
”Det handlar om att lyfta sakfrågorna, lyfta fram förebilder och skapa nätverk i alla led.”
Ett event som detta är i allra högsta grad med och bidrar till att driva den förändring vi eftersträvar. Det är viktigt för våra medlemmar att få träffas. Men får man ingen biljett eller inte bor i Stockholm kan man se konferensen via Youtube. Vi vill att så många som möjligt ska få ta del av programmet!
Och det där med att tycket på biljetter var så stort så att servrarna kraschade, ja så kunde vi ju inte ha det. Så i år löste vi biljetthanteringen genom att våra medlemmar fick anmäla sitt intresse och sen lottade vi ut biljetterna.
Vi samarbetade med Trippus och inga servrar kraschade, det var mindre stress för alla och gick mycket smidigare. När man är en non-profit-organisation så är hela skillnaden att jobba med rätt partners och partners som har lika stort engagemang. Det har både Trippus och vår grymma eventpartner OneMotion!
Är det några särskilda inspiratörer från årets konferens i april som du vill lyfta?
– Connect, create and innovate, var årets tema och vi hade över 75 talare! Men om jag ska nämna några så är det coola 26 åriga Tove Ågren, som jobbar för Nasa och som berättade om utmaningarna med att flyga helikoptrar på Mars, hitta rätt på NASA och driva på gränsen för utforskning av rymden. Snacka om förebild!
Jag skulle också vilja lyfta Ida Östenson. Hon pratade om det osynliga arbetet på våra arbetsplatser. Hur det är ett hinder för jämlika möjligheter, god hälsa och karriärutveckling för kvinnor men också vad vi kan göra för att ändra på det.
AI var förstås också ett stort ämne under konferensen. Vi vill att våra medlemmar ska känna sig uppfyllda av såväl hårda som mjuka värden och gå ut och känna sig stärkta i sättet att skapa nätverk och i år fick vi lära oss att vara varandras Wingwomen!
Nämn några av de största utmaningarna ni mött på vägen?
– Utmaningen har framför allt varit att vi har velat göra så mycket men att det varit svårt att göra det ideellt. Vi har fått fokusera på det positiva som till exempel att antalet partnerföretag stadigt ökat från 20 till idag 40. Nu behöver vi inte sälja in oss längre utan nu vill många företag vara med. Tech finns ju i stort sett i alla branscher idag.
Kan du berätta om några specifika insatser som verkligen gjort skillnad?
– Det finns ingen enskild sak, förutom den årliga konferensen då. Jag skulle istället vilja säga att det är kontinuiteten som gör skillnad.
”Att år efter år lyfta goda förebilder ger ett märkbart resultat.”
Vi genomför varje år en medlemsundersökning. För fyra år sedan svarade 40 procent att de övervägde att lämna sitt jobb inom tech-branschen. Två år senare hade den siffran gått ner till 20 procent och vi märker över lag att svaren är mer positiva nu. Det är vi stolta och glada för!
Hur ser hösten ut? Vad ska vi ska hålla utkik efter?
– Vi håller precis på att spela in sex nya poddavsnitt till Women in Techs förebilder där Fanny Widman lyfter fram olika personer och samtalar om deras resa inom tech-branschen. Första avsnittet kommer sändas i oktober.
Och 27 september kommer vi köra en Hackathon med Elin Palmelius där vi bjuder in medlemmar och partners. Tillsammans jobbar vi fram verktyg och en checklista, som ska hjälpa företag att jobba för en mer jämställd tech-bransch men också hjälpa kvinnor med hur de kan söka jobb i branschen och ge exempel på vilka frågor de kan ställa vid en intervju. Så hjälps vi åt att ta utvecklingen framåt!
Här några härliga länkar för dig som vill läsa och lyssna mer:
Lyssna in på talarna från årets konferens
Podd om WIT-förebilder
Hackaton med Elin Palmelius 27 oktober
Women in Techs konferens 2025 äger rum 23 april 2025.