Hur arbetar Destination Eskilstuna med möten och events?
– Eskilstuna har en evenemangsstrategi som gäller för hela Eskilstuna kommunkoncern. Den är viktig då den fastslår att evenemang är viktiga i vår kommun och att kommunkoncernen som helhet behöver engagera sig för att vi ska vara en attraktiv stad för arrangörer, säger Mikael Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna och fortsätter:
– Strategin säger att det varje år ska genomföras minst ett stort och sex mindre nationella/internationella evenemang årligen. Junior-EM i friidrott 2015 och kommande friidrotts SM 2018 är ett exempel på evenemang vi satsat på utifrån strategin. Kultur och musik är också viktigt och vi har lagt kraft på att få med oss näringslivet i Eskilstuna som en stark samverkanspart i olika evenemang, som exempelvis vår stadsfestival, Parkfestivalen, och Springpride. Vi har också värvat en kvalitativ musikfestival – Gainesville som stärker vår årliga evenemangsportfölj. Kommunen har precis byggt en ny arena för bollsport, vilket också öppnar upp dörrarna för oss att ta emot större konserter, möten och mässor.
Hur många stora evenemang görs varje år i Eskilstuna?
– Målsättningen är att ha ett stort internationellt eller nationellt evenemang årligen.
Hur många sysselsätts av detta?
– Besöksnäringen i Eskilstuna sysselsätter 1413 årsverken. Hur många som är direkt kopplade till evenemang är svårt att svara på.
Hur mycket genererar evenemangen till kommunen?
– Det senaste evenemanget vi analyserade var Junior-EM i Friidrott, vilket enligt HUI värderades till 9,5 miljoner kronor i turistekonomiska effekter.
Hur viktigt är evenemang för Destination Eskilstuna?
– Evenemang bidrar till att Eskilstuna blir en attraktiv stad att bo, leva och verka i och skapar arbeten inom besöksnäringen och kulturella och kreativa näringar.
Vad gör Eskilstuna unikt som mötesstad?
– I Eskilstuna har man många valmöjligheter på en liten yta. Det är gångavstånd till mer eller mindre allt. Detta gör att mötesägaren inte behöver transportera sina gäster till studiebesök och olika sociala arrangemang. Det sparar både tid, pengar och framför allt på miljön, säger Emelie Gard,
projektledare på Eskilstuna Convention Bureau.
Hur viktiga är event, möten och konferenser för Eskilstuna som destination?
– Möten är en stor del av besöksnäringen, så självklart har möten stor betydelse för destinationen. Men inte bara för att det ger intäkter och skapar arbetstillfällen i besöksnäringsföretag. Det bidrar även till att stärka Eskilstunas varumärke samt att attrahera kompetens till Eskilstuna.
Varför tycker du att man ska arrangera sitt möte i Eskilstuna?
I Eskilstuna blir varje möte viktigt. Det kan låta lite som en klyscha men det stämmer verkligen. Eftersom Eskilstuna är en relativt liten stad i mötessammanhang, så märks ett möte i Eskilstuna väldigt väl.
Hur arbetar ni för att locka fler till att vilja ha sina möten och events i Eskilstuna?
– Vi arbetar aktivt med att värva både möten och evenemang. Framför allt handlar det om att stötta lokala föreningar eller personer i Eskilstuna för att de ska våga och vilja ta på sig ett värdskap. Det vi gör, rent praktiskt, är att hjälpa till med själva ansökan för mötet, preliminärboka lokaler och logi, ordna sitevisits, tillhandahålla presentationsmaterial samt att knyta ihop arrangören med rätt kontakter i Eskilstuna.