Syftet med mötet med Näringsdepartementet var att skapa en större förståelse för den allvarliga situation som den svenska mässbranschen befinner sig i sedan mötesförbudet den 12 mars. Hur arrangörers och leverantörers intäkter i princip varit obefintliga sedan dess, men med stora delar av kostnaderna kvar. Att läget idag är så akut att många arrangörer, mötesplatser och hallägare hotas att slås ut tillsammans med det viktiga leverantörsledet som är ovärderliga för branschen när verksamheterna ska öppnas upp igen.
Konstruktiva och givande diskussioner hölls kring möjligheterna att återigen öppna upp våra mötesplatser och fortsätta vara en motor för det svenska näringslivet – under säkra och trygga former. Man beskrev branschens olika format och dess goda förutsättningar att hantera smittorisk med hjälp av säkerhetsrutiner som redan finns på plats, och som testats på ett antal mässor i Europa. Man belyste även det faktum att Sverige riskerar att tappa sin position då de flesta länder i Europa redan öppnat upp eller satt datum för när mässor kan börja arrangeras igen.
Avslutningsvis framfördes de tre viktigaste åtgärderna som branschen eftersöker just nu; ett snabbt beslut om ett preliminärt öppningsdatum, tydliga spelregler för att kunna fatta rätt beslut avseende verksamheten samt stöd för att överleva.
En dialog har även inletts med Folkhälsomyndigheten och vid ett första möte informerades Bitte Bråstad (chefsjurist) och Anders Wallensten (biträdande statsepidemiolog) om mässbranschens rådande situation och dess säkerhetsarbete både nationellt och internationellt.
– Ett stort och viktigt steg att Folkhälsomyndigheten tar in alla aspekter och kunskap om hur vi kan genomföra mäss- och mötesevenemang på ett ansvarsfullt sätt, säger Niklas Söderberg verksamhetschef SES.
Folkhälsomyndigheten ställde sig mycket positiv till att fördjupa sin kunskap om mässorna och vilka säkerhetsrutiner som är möjliga varför ett uppföljande möte kommer att bokas in under kommande veckor för fortsatta diskussioner.
– Både mötet med Näringsdepartementet och med Folkhälsomyndigheten var positiva och konstruktiva och jag upplever att det innebar nya insikter. Nu gäller det att hålla tempo och driva på i de fortsatta dialogerna för läget är akut för oss alla. Vår bransch är redo att öppna på ett ansvarsfullt sätt, säger Mikael Jansson, CEO Fairlink.