Vill du veta mer om Skånska Branschrådet för Möten och Event? Läs mer här.
Marie Cleréus började på Moriskan den 1 januari 2018. Hon har flerårig erfarenhet som egenföretagare inom event och marknadsföring och har studerat till marknadsekonom vid Lunds universitet. Marie kommer närmast från Kvällsposten och Sydsvenskan där hon jobbat i nära 30 år.
På Kvällsposten och Sydsvenskan började hon sin karriär som säljare och gick sedan över till marknadsavdelningen.
– Tidningarna arbetar med event som är kopplade till stora sponsringsavtal, därför blev det oftast ett event i eventet. Jag fick arbeta med allt möjligt inom sport och kultur på tidningarna och det var just eventen som gav mig energi. När jag fick veta att Moriskan sökte en renodlad eventmänniska så kunde jag naturligtvis inte låta bli att söka tjänsten. Som person vill jag träffa människor, det gör man i det fysiska mötet, säger Marie Cleréus.
På Moriskan blev den första tiden hektisk för Marie. Hon smygstartade redan i november 2017 och landade direkt i hetluften.
– Det var både många och stora sällskap som skulle ha sina personalfester och julbord. Det var en ganska tuff period att vara med och leverera något man inte planerat, men det var bara att kavla upp ärmarna och slänga sig in i det. Det var roligt och intensivt, jag lärde mig mycket under den starten.
Vad har du för mål med den nya tjänsten?
– Jag har ansvar för det slutna sällskapet och jobbar mot företag. Mitt mål är att sätta Moriskan på Sveriges konferenskarta, för det blir mest konferenser och personalfester som hamnar på mitt bord. Moriskan har stått i Folkets park sedan början av 1900-talet och det finns kanske inte någon som inte vet vad Moriskan är. Men den har möjligen blivit lite glömd i konferenstänket. Så jag vill skrämma liv i det. Moriskan har tre lokaler med olika format – allt från det lilla till stora sällskapet. I framtiden ser jag många besök, att jag ska använda mitt nätverk, för det är ju så det går till nu för tiden.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Nu känner jag att jag börjar landa i allt. Dagarna har hittills tyvärr bestått mycket av att sitta framför datorskärmen. Men jag skissar även på framtiden och lägger upp en taktik för kommande logistisklösningar.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är människorna. Jag skulle inte överleva en dag på jobbet om jag inte hade kontakt med människor. När man jobbar med människor, som är vad möten handlar om, så vet man aldrig riktigt var det landar. För vi är alla olika och har olika bild av hur saker och ting ska genomföras. Jag kan möta ett sällskap som är väldigt vana vid att arrangera konferenser, men jag kan också möta ett sällskap som aldrig tidigare arrangerat en konferens. Det är jättespännande att försöka synka så att man har samma målbild kring vad man ska göra och hur det ska se ut i lokalerna.
Vilka är de största utmaningarna du stött på hittills?
– Det är att fylla Moriskan med konferenser varje vecka. En annan utmaning är att eftersom vi har öppet för allmänheten mellan onsdagar och lördagar, så innebär det ett tidspussel där man smidigt behöver flytta olika sällskap mellan lokalerna.
Hur finner du ny inspiration?
– Inspiration får jag av människor, genom att nätverka samt se och lära av vardagen. Jag är också medlem i det Skånska Branschrådet för Möten och Event. Vi som är aktiva inom event i Skåne och framför allt i Malmö har skapat oss ett nätverk och känner varandra ganska väl. Vi är också övertygade om att vi kan lyfta, om vi gör det tillsammans. Det är ett väldigt gott klimat, vi öppnar dörrar för varandra. Är det ett stort sällskap som man inte kan ta hand om själv, så tipsar vi gärna vidare. Kopplat till eventbranschen händer det mycket i Skåne med träffar kring kommunikation och marknad.
Har du något motto?
– Jag har två. Det ena tjatade min pappa om, men det dröjde många år innan jag förstod vad han menade. Han sa: ”En uppgift är aldrig så enkel att dess perfekta genomförande inte är en merit.” Det är mycket negationer i den meningen, men sedan förstod jag vad han menade. Hur man än gör och hur enkelt det än är, så ska man genomföra det så perfekt som man kan. Kan man inte göra de små detaljerna perfekta, kommer man inte få de stora ansvaren heller. Mitt andra motto är: Ta ut glädjen i förskott. Man lär sig att ta motgångarna, men man får mycket glädje på resan också.
Kan du berätta något vi inte visste om dig?
– Under en tid drev jag en liten restaurang i Malmö. Det är helt osannolikt egentligen, jag blev tillfrågad, och jag minns att jag tänkte; de är inte kloka som frågar mig om jag ska driva en restaurang när jag knappt kan koka vatten. Men sedan tänkte jag; om de tror på mig så vore det dåligt om jag inte tror på mig själv. Det var en tuff tid och jag bestämde mig sedan för att restaurangbranschen inte är något för mig. Nu har jag landat på Moriskan, så närmare än så här, utan att kliva in i restaurangen, går jag inte.