– Varför slösa både energi och pengar på att dricka vatten som är tappat på flaska när vi har så bra vattenkvalitet i Sverige? säger Ann-Sophie Myrefelt, hotelldirektör på Radisson Blu Hotel Uppsala.
Trots att Sveriges kranvattenkvalité tillhör de bästa i världen och att det krävs cirka 300 gånger mer energi för att producera och leverera en liter flaskvatten – jämfört samma mängd kranvatten, blir det vanligare med flaskvatten.
Certifierade konferensavdelningen
Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av Svenskt Vatten som lanserades i samband med världsvattendagen 2017. Märkningen ges till de verksamheter som väljer att endast använda sig av kranvatten.
I november 2018 certifierade Radisson Blu Hotel Uppsala konferensavdelningen, men nu har de implementerat detta i hela verksamheten.
Tagit bort flaskorna från hotellrummen
– Det vi gjort sedan i höstas är att ta bort flaskorna i hotellrummen och istället uppmuntrar vi våra övernattande gäster att tappa färskt vatten från kranen. Vi säljer heller inget buteljerat vatten i minibarerna utan erbjuder hemfiltrerat vatten, kolsyrat och stilla – kostnadsfritt. Även i restaurang Picnic erbjuder vi endast vårt eget vatten, säger Ann-Sophie Myrefelt.
Att bli kranmärkta är ett led i Radisson Blus Responsible Business-arbete. Hotellet är en certifierad Greenbuilding och har erhållit Green Key-certifikatet varje år sedan öppningen 2012. De klimatkompenserar alla möten och events samt gör många andra aktiviteter för att minska sitt klimatavtryck.