Det här är en första av tre artiklar som sammanfattar några av de trender som kommande år sätter agendan för event, möten och besöksnäring. Jag inleder med några övergripande spaningar. Nästa vecka fokuserar jag på event- och mötestrender, innan jag veckan därefter avslutar med hotell-, restaurang-, mat- och dryckestrender.
För exakt ett år sedan presenterade vi Herr Omars årliga trendrapport för 2020 under ett event på Scandic Continental med drygt sjuttio deltagare. Det var dagen innan regeringen tog beslut om att förbjuda offentliga tillställningar med fler än femhundra deltagare. Några veckor senare sänktes gränsen till femtio och många med oss förlorade i stort sett alla kommande uppdrag. Det har varit ett år präglat av prövningar, omställning och att lära sig göra saker på helt nya sätt.
Nu är det dags igen. Efter ett år som inget annat, där vi dessutom spanat på besöksnäringen i stort, kan vi presentera hela sextio trendspaningar, tre gånger så många som tidigare år. Detta är fjärde årets rapport men den femte i ordningen, eftersom vi förra året också släppte Event Post Corona – en specialrapport som sammanfattade våra och andras tankar om hur pandemin skulle kunna påverka event och möten på kort och lång sikt.
Årets rapport har vi valt att inleda med ett antal makrotrender. Det handlar om ett antal större förändringar av människors beteenden och värderingar som kommer att påverka samhället i stort – inklusive besöksnäring, event och möten.
Makrotrender 2021
- Pandemin har gett många en ny syn på arbete som ett tillstånd eller aktivitet, inte längre en fysisk plats.
- Nio-till-fem-samhällets tid är förbi, nu när människor kommer flexa mellan att arbeta olika dagar eller timmar på kontoret respektive hemma eller på annan plats.
- Många kommer att göra färre långa resor, ”resa långsammare” och vara borta längre tid när de väl reser långt.
- Ett år av eftertanke kommer att göra många betydligt mer kräsna med vad de lägger tid och pengar på efter pandemin.
Majoriteten kommer att prioritera umgänge med nära och kära, i mindre grupper och mer lokalt, där man känner sig trygg.
Vi går sedan in på en samling övergripande spaningar. Här handlar det om trender och förändringar som kan komma att påverka event och möten men också besöksnäring och upplevelseindustri i övrigt.
Övergripande trender 2021
Optimerandets och maximerandets tid är förbi
När människor återvänder till restauranger, konferensanläggningar, festivaler och andra ställen kommer de vilja ha armlängds avstånd till andra i fräscha och luftiga miljöer. Den tid då man kunde optimera intäkter genom att trycka in maximalt antal människor i en lokal eller ett område är förbi. Konsumenter och företag kommer vara villiga att betala mer för extra utrymme och bättre luft.
Det lilla är det nya stora
Tidigare har större möten eller event varit mer påkostade och genomarbetade, medan mindre varit enkla och genomförts med begränsad budget. Efter pandemin kommer fler mindre event som man lägger betydligt mer pengar och arbete på än tidigare. Det beror bland annat på att många kommer vara tveksamma till att arrangera eller delta i stora event, också efter restriktioner lyfts och det åter blir tillåtet.
Man premierar det lokala och regionala
Tryggheten är där man lever och bor, där andra är mer som en själv och känns bekanta. Man har också en större omtanke om ”de egna” än alla andra. Det gör att många under kommande år fortsatt kommer att premiera det lokala och regionala – exempelvis ta hemester eller svemester istället för utlandssemester.
Ute blir det nya inne
Under pandemin har många fått en ny relation med naturen. Man har upptäckt att man kan göra en massa saker utomhus, även när det är vinter och kallt. Att göra saker utomhus kommer under lång tid framåt kännas som att de är hälsosammare, både för en själv och för klimatet.
Olika platser, rum och miljöer för olika aktiviteter
Före pandemin utförde många alla typer av aktiviteter på kontoret. Under pandemin har det varit hemma. Man har upptäckt att platsen man utför en aktivitet på har påverkan både på hur det känns och hur resultatet blir. När många efter pandemin kan jobba mer vart man vill kommer det bli på flera olika platser. Allt kommer styras av vad man ska få uträttat och det kommer göras på många andra platser än bara kontoret eller hemma.
Workation eller jobbmester
När många börjar resa längre mer sällan och långsammare kommer workations få sitt genombrott. Det handlar om en kombination av jobb och semester där man under resan eller framme på resmålet jobbar någon timme per dag, när lusten faller på och det är praktiskt möjligt. Man kanske jobbar intensivt hemma under tio månader för att sedan ta med jobbdatorn på en tåg- och båttluff jorden runt några månader.
Jag återkommer med fler spaningar och trender om en vecka. Då kommer temat vara event- och mötestrender. Jag kommer bland annat gå igenom nya affärsmodeller, vad som händer på teknik- och digitaliseringsområdet, en kommande hybridrevolution och hur distribuerade upplevelser blir en ny bransch.
Av: Jörgen Dyssvold, eventdesigner, mötesproducent och omvärldsbevakare på Herr Omar