Guiden innehåller tre steg, med huvudtipset att integrera hållbarhetsarbetet redan från början, helst redan på idéstadiet.
Eventeffect pratar med Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd, som berättar mer om guiden:
– I Stockholm har vi en evenemangsstrategi, och det här är ett komplement till den. Guiden ska vara ett stöd för dem som vill göra sina event mer hållbara, och innehåller handfasta råd om både social- och miljömässig hållbarhet. säger Katarina Luhr.
Samla in matavfall
Stockholms stad ser gärna att fler eventarrangörer samlar in matavfallet efter eventet.
– Har man ett helgevent där man serverat mat, så finns det råd i guiden om var och hur man samlar in matavfallet. Det finns också många event där man serverar buteljerat vatten, vilket har en stor miljöpåverkan då det transporteras över hela Sverige, då kan man byta ut flaskorna mot mobila vattenfontäner som man kan ställa upp på sitt event. Det finns också tips på hur man ska tänka vid arbetet med leverantörskedjor.
Fanns det en önskan bland eventarrangörer att ni skulle ta fram guiden?
– Vi har märkt att människor hör av sig och frågor om det finns något de kan göra för att öka sin hållbarhetsprofil i eventet. Det finns en efterfrågan, då miljötänket blir starkare hos många och flera vill ha en miljöprofil, men det kan vara svårt att veta vad man exakt kan göra.
I guiden nämns tre steg – kan du berätta om dessa?
– Guiden innehåller tips på hur man ska tänka i eventprocessen. Det kan vara bra redan vid planeringsstadiet att tänka på hur man kan göra sitt event mer hållbart. Under genomförandet kan det också vara bra att visa upp sitt hållbarhetsarbete – för det ger ofta ett mervärde för besökarna. Sedan är det viktigt att följa upp, om man exempelvis har ställt krav på sina leverantörer.
Kan guiden även tillämpas i mindre städer?
– Ja absolut, man kan säga att detta är en första prototyp, och det finns väldigt mycket i guiden som man kan arbeta med. Ett tips är att ställa krav på de transporter som kommer med alla saker till eventet – har de förnybara drivmedel i sina lastbilar?
Upplever du eventbranschen som en hållbar industri?
– Jag tror absolut att den kan bli bättre, men jag tror också att en anledning till att man inte är framme än, är att man inte har upptäckt vad man kan göra. Därför kan den här guiden vara till hjälp. Sedan är det olika – vissa arrangörer är otroligt medvetna medan andra inte har lika bra koll.
– Om man kan visa att man tänkt på hållbarhetsfrågorna när man anordnar ett event, så kommer det ge ett mervärde för alla som besöker eventet. Det är många som bryr sig om dessa frågor.
Guiden för hållbara evenemang har tagits fram av kulturförvaltningen och miljöförvaltningen i samråd med Stockholm Business Region. Den kommer finnas fri för nedladdning i slutet av vecka 7. Det kommer även släppas en engelsk version av guiden.
Ladda ned guiden från och med i slutet på vecka 7 här.
Läs mer: Checklista för hållbara möten